DİFERANSİYAL BAKIMI VE DİFERANSİYAL YAĞI

Diferansiyel bir aksta yer alan iki teker arasındaki devir dengesini sağlar. Özellikle virajlarda önemli bir görevi üstlenen diferansiyel periyodik bakımlarda ilk bakılması gereken parçalardandır. Diferansiyel; virajlarda içteki tekerleğin az dıştaki tekerleğin ise çok dönmesini sağlayarak dengeli bir dönüşü oluşturmaktadır. Diferansiyel bakımında ilk bakılması gereken nokta muhakkak ki diferansiyel yağı seviyesidir. 

Diferansiyel yağı belli kilometrelerde kontrol edilmesi gereken önemli bir husustur. Genel görüşlere göre diferansiyel yağı kontrolü 5.000 kilometrede bir yapılmalıdır. Aracın kullanımı, iklim koşulları da kontrol zamanlarını etkilemektedir. Kimi görüşe göre 100.000 kimi görüşe göre de 25.000 kilometrede yağ değişimi yapılabilir. Bu konuda araç kataloglarına da bakmak faydalı olacaktır. 

Diferansiyel yağının değişiminde genel tavsiye ilave değil yağın tamamen değişmesidir. Yağın tamamen değişmesi yağın ne kadar zaman daha kullanılabilir olabileceği konusunda bize net bir fikir verebilirken yağ ilavesi yapıldığında zaman konusunda bir belirsizlik söz konusu olacaktır.

Peki diferansiyel yağı değişim zamanı gelmeden de değişim gerektirir mi? Evet değişim zamanı- kilometresi gelmeden de diferansiyel yağı değişimi olabilir. Aracın suda kalması, çamurda uzun süre kalması, sudan geçmesi gibi durumlarda aracın diferansiyel yağına bakılması gerekmektedir. Diferansiyel yağının değişiminde mutlaka özel yağlar kullanılmalıdır. Bu aracınızın sağlığı için çok önemlidir. Diferansiyel yağı seçilirken araç kataloguna bakmak size en doğru yağ seçimini gösterecektir.

Diferansiyel yağının azalıp azalmadığının anlaşılması ya da değişim zamanının gelip gelmediği konusunda bize yol gösterici bazı işaretler vardır. Bunlardan biri araçtan gelen bir takım seslerdir. Bu sesler uğultu gibi olabilir. Arka akslardan arka tekerleklerden gelen sesler eğer başka bir sorun yoksa diferansiyel yağının değişimi konusunda sizi uyaran bir faktör olabilmektedir.

Diferansiyeldeki yağın azalması dişlileri aşındırır ve dişliler aşındığında bu tip sesler duyulur. Dişlilerin aşınması diferansiyelin ömrünü kısaltır. Araç biraz hızlandığında diferansiyelin ötmesi sizin biran önce yağ değişimini yapmanız gerektiği anlamına gelir. Diferansiyel yağını tamamen ve araç kataloga uygun olarak değiştirmeniz bu sorunları komple çözecektir.

 

 

Aracınıza Gereken Özeni Gösterin

Araçlar, kişilerin en değer verdikleri mal varlıklarından biridir. Kimileri eski model klasik araçlardan hoşlanırken kimileri ise daha modern ya da spor seçenekleri tercih etmektedir. Herkes kendi zevk ve bütçesine uygun araç tercih etmektedir. Ancak bu araçların uzun yıllar sağlıklı bir şekilde performanslarını devam ettirebilmeleri açısından araç bakımı ve araçta kullanılan araç koruma malzemeleri büyük önem arz etmektedir. 

Araçlarda kullanılan araç koruma malzemeleri aracın çeşitli alan ve bölmelerini korumak amacı ile dizayn edilmiş ve tasarlanmıştır. Aracın dışı yüzeyi zamanla güneş, rüzgâr, yağmur, kar ya da buna benzer dış etkenler yolu ile aşınma ve yıpranmaya en açık yüzeylerden birini oluşturmaktadır. Aracın boyası zamanla yanlış yıkama tekniği ya da yıkama aşamasında kullanılan malzemenin yanlışlığından dolayı zarar görmekte ve aşınmamaktadır.

 Zaman içinde boya parlaklığını yitirir ve boyanın üzerindeki film tabakası ortadan kalkar. Aracın dış yüzeyine uygulanacak detaylı temizlik, çizik giderme ve boya parlatma işlemleri sayesinde aracın dış kısmı tekrardan eski ilk günkü haline döner. Böylece aracın değeri korunmuş ve hak ettiği bakım yapılmış olur. Bu işlem düzenli aralıklar ile araca uygulandığı zaman araç uzun süre yeni sağlıklı bir görünüme sahip olacaktır.

Aracın dış yüzeyi kadar iç yüzeyinin de zamanla bakıma ve temizliğe ihtiyacı olmaktadır. Zamanla araç içinde nem, toz, kir, yağ birikimi meydana gelmekte ve sigara ve buna benzer etkenlerden dolayı yüzeyler eskiyip yıpranmaktadır. Bunun sonucunda aracın içinde rahatsız edici koku ve görüntü ortaya çıkmakta ve bu da sağlığı etkileyici sorunlara neden olmaktadır. 

Aracın içinde bulunan halı, koltuk, deri ve diğer yüzeylerin hijyen detaylarına dikkat edilerek hijyenik temizlik, koku giderme ve koruma işlemleri özenle uygulanmalıdır. Bu işlemin düzenli aralıklar ile tekrarlanması araç içindeki unsurların daha uzun ömürlü olmasını ve aracın kullanımı sırasında daha temiz ve ferah bir ortam oluşmasını sağlamaktadır. Kötü havalarda aracın camları buhar olmakta ve sileceklerim erişemediği yerlerin temizliği sağlanmaktadır. Bunun için de cam su kaydırıcı işlemi ve buhar önleme uygulaması yapılmalıdır.