Günümüzde internetin ve twitter‘ın hayatimizda kapladığı yer gerçektende inanılmaz. Başlangiçta e-posta alıp göndermek, araştırma yapmak, haber okumak, eğlenceli vakit geçirmek veya sohbet etmek gibi amaçlarla kullandigimiz internet, sosyal paylaşım sitelerinin ortaya çıkışıyla beraber bambaşka bir boyut kazandı.
Artik neredeyse tüm hayatimizi internette çeşitli sosyal paylaşım sitelerinde görünür şekilde yaşıyoruz. Linkedin ile iş bağlantilarimizi oluşturuyor, devam ettiriyor ve kariyerimizi yönetiyoruz. Facebook ile arkadaşlarimizi buluyor, takip ediyor ve beğendiğimiz konulari, fotograflari, YouTube’da eğlenceli görüşlerimizi onlarla paylaşıyoruz. Görüntülerimizi paylaşıyor ve Dünya’da ilgimizi çekebilecek her olayin görüntülerine anında ulaşabiliyoruz.
Tüm bu sosyal medya zenginliğinin icinde Twitter’da kisa sürede hayatimizda önemli bir yer edindi. Hemen her konudaki görüşlerimizi 140 karakterle sinirli olsa da paylaşabiliyor, merak ettiğimiz konulardaki gelişmeleri izliyor, neredeyse Dünya’daki tüm gelişmeleri cep telefonumuzdan veya bilgisayarimizdan özet bir halde anında takip edebiliyoruz. Görünüyor ki başlangi karakter sinin olması nedeniyle duyulan endişeler ortadan kalktığı gibi bu konsantre içerik Twitter in bir avantaj haline dönüşmüş durumda. Doğrusunu söylemek gerekirse diğer sosyal medya mecralarini kullanıyor olsalar da insanlar Twitter’ı biraz daha geç kabul ettiler.
Başlangıçta onu daha hafif ve eğlencelik buldular. İlk kullanialarin ellerinde telefon her ortamdan yerli yersiz Twitlemeleri insanlara itici geldi. Buna yol açan etken muhtemelen, ilk kullanicilarin ağırlıklı olarak gençlerden oluşması yaninda ilk zamanlarinda Twitter kullanım konulannin daha ziyade insanlarin nerede ve kiminle olduklan, ne yedikleri veya o an ne yaptiklari gibi hafif içerikli konulardan oluşmasydı.
Sonra bir de baktık ki Lady Gaga’nin Twitterda 30 milyon takipçisi olmuş. Halen önde gelen bazi iş adamlan veya siyasetçiler Twitter in geldiği noktayi anlayabilmiş değiller. Hatta Twitter toplum için bir felaket olarak bile tanımlayabiliyorlar ancak bu Twitte Dünya’mizda, kazandığı önemi ortadan kaldirir mi? Kesinlikle hayir!.
Başkan Obama’nın öldüğünü duyuran uydurma bir Twit Amerikan borsalarindan bir günde 135 milyar dolarin buharlaşmasına yolaçti. Bunu övecek değilim tabii ki ama Twitterin ne kadar etkili bir mecra olabileceğini anlamanizi istedim. Benzer şekilde Amerika’yi sallayan Wall Street protestolarinin Twitter çok örgütlenmesinde kritik bir rol oynadı(@eoccupywallstreet). Ustelik bu durum yalnızca gelişmiş ülkelere has da değil. Bizde de çok yakın bir zamanda Gezi Park protestolarinda yüz binlerce kişinin Twitter ile organize olarak aynı anda nasil harekete geçebildiklerini şaşkınlıkla gördük. (@direngezipark, @ooccupygezi, @direngezi @occupytaksim.) Artik en mesafeli yaklaşanlar bile Twitterin yadsinamaz gücünü farketmiş gözüküyor.