İşiniz Üzerinede Çalışın

İş hakkında düşünmek

İşinizde çalışmak, işinizin gerektirdiği her şeyi yerine getirmektir. Örneğin; eğer bir kuru temizleme şirketiniz varsa, bu işte çalışmak; müşterilerin elbiselerini temizlemek, katlamak, pantolonları ütülemek, tezgahı silmek, dükkanın önündeki kaldırımı süpürmek, tahsilatları yapmak, borçları ödeme ve akşam olduğunda dükkanı kapatıp kapıyı kilitlemektir. Birçok küçük işletme sahibi, başlangıçta zamanlarının 100%’ünü işlerinde çalışmakla geçirir. Bir elemanları ya da yardım alabilecekleri biri olmayabilir. Bu yüzden işi yürütmek için gereken her şeyi kendileri yapmak zorundadırlar. İşte çalışmak, işi öğrenmek ve işletmeyi gidebileceği en ileri noktaya kadar götürebilmek için zorunludur.

İşin üzerinde çalışmak ise, geleceği ve sizden sonra yerinize kimin geleceğini planlamak, en iyi elemanları seçmek, elemanları eğitmek, yapılacak işleri belirleyerek bunları yapacak elemanlar görevlendirmek, piyasaya yeni mal ya da hizmetler çıkarmak, işletmenin finansmanını takip etmek, yeni pazarlar aramak, yeni ve daha büyük işletme binaları yapmak demektir. İşin üzerinde çalışmak, yalnızca işi yapmayı değil, aynı zamanda işin üzerinde düşünmek, işi planlamayı ve kendini işle ilgili olarak eğitmeyi gerektirir.

Bir kuru temizleme firmasının sahibi harıl harıl ve uzun çalışma saatleri boyunca çalışıyordu. İşi oldukça iyiydi: iş yeri civarındaki en iyi yerlerden birindeydi, işini iyi yapıyordu ve geniş bir müşteri portföyü vardı; fakat, onun ikilemi müşteri taleplerine yetişebilmek için işini geliştirememesiyidi. Aslında müşterilerinin taleplerinin ne olduğunu dabilmiyordu; çünkü, hala daha işinde çalışıyordu. Hala daha giysileri kendi ütülüyor, yanlış yere konan elbiseleri kendisi arıyor, tüm ilanlarını kendisi kaleme alıyordu. Bir tavsiye üzerine yumuşayıp işe bir işletme müdürü aldı. Her gün yapılan rutin işleri devretmek amacıyla, yeni işletme müdürünü eğitmek için kendisine zaman yaratmaya çalışıyordu. Bir ay sonra firma muazzam bir iş hacmine ulaşmış, müşterilere verilen hizmet  son derece gelişmişti ve firmanın sahibi ikinci bir dükkan açmak için etkin bir şekilde hazırlık yapacak zamanı bulmuştu. Ve yaptığı ilk iş de yeni dükkana bir işletme müdürü almak oldu.

İşletme sahibinin, işinde çalışmak yerine işinin üzerinde çalışmasına mani olan birçok engel vardır. İşletme sahibi, işi hiç kimsenin kendi yaptığı kadar iyi yapamayacağını düşünülebilir. Eğer bu doğru olsaydı, her işletme yalnızca sahibinin kişisel kapasitesi kadar büyüyebilirdi. İşletme sahibi,yapmakta olduğu işi daha da artırmasını sağlayacak olan çalışanlarını geliştirmeye gücünün yetmeyeceğini düşünebilir. İşletme sahibi, işinden başka şeylere ayıracak zamanı olmadığını da düşünebilir.

Bunlar çok doğaldır; fakat, eğer bir küçük işletme sahibi daha çok para kazanmak istiyorsa, daha düşük ücretli çalışanlarla daha değerli çalışma etkinlikleri yaratabileceği bir yol bulmalıdır. İşletme sahibi çalışanlarını, teknolojisini ya da her ikisini birden geliştirmek için, zaman ve para harcamalıdır.

Comments

comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir