Olta Takımları Seçenekleri

olta-takimi

 

Olta takımı kullanılacağı yerlerine ve tutmayı hedeflediğiniz balık türüne göre doğru seçilmesi önemlidir. Yanlış seçimler zamanınızın boşa geçmesine ve harcadığınız emeklerin ziyan olmasına sebep olmaktadır. Pek çok farklı olta takamı bulunmaktadır. Bunlardan biri sarkıtmalardır.

 

Sarkıtmalar adından da anlaşılacağı gibi aşağı sarkıtılarak yüksek kıyılarda, iskele, köprü üstleri gibi derince sularda kullanılmaktadır. Suda ki akıntı durumuna göre, iskandil ağırlığına göre şartlara uyum sağlaması sağlanmaktadır. Sarkıtmalar içinde yer alan bir alt grup üç köstekli takımlardır. Takımda ki köstek sayısı genel olarak üç olduğu için bu isimle anılmaktadır. Üç köstekli takım iskandili uça ve ortaya takarak düzenlenebilir. İskandil uca takıldığında orta büyüklükteki her balığın avında kullanılabilir. Kuvvetli akıntılar bulunan dik yamaçların başlarında, kayalık burun başlarında ise iskandil ortaya takılmalıdır.

 

Üç köstekli takımlarla, izmarit, mezgit, istavrit, uskumru, mercan, karagöz, kolyoz gibi pek çok balık tutulabilir. Takım yemleri midye, karides balıketi gibi çok çeşitli etler kullanılabilir olmakla birlikte tutulması hedeflenen balığa göre değişir. Çatal köstekli takımlarda tıpkı üç köstekli takımlara benzemektedir ve kullanım yerleri de hemen hemen aynıdır. Balığın bol olduğu sularda fazla balık yakalanmasını sağlamakla birlikte çatal köstekler birbirine karışarak problemde yaratabilmektedir. Sarkıtmaları el oltası olarak kullanılabileceği gibi, makinalı takımlarda da kullanılabilir. Uzun köstekli takımlar ise daha çok nehirlerde sazan, kefal gibi balık avında veya deniz de kullanılabilmektedir. Uzun köstekli takımlar aynı anda hem yemleme hem de yakalama imkânı sunmaktadır.

 

Bir diğer olta takımı türü ise çaparilerdir. Çapari beden üzerine tüy ile yapay yemlenen iğneler takılarak hazırlanır. Çapari kullanımında sürekli hareket ettirir. Çaparilerde tüy yerine yem de kullanılabilir. Bunlara ise yemli çapari denilmektedir. Tüm yemli takımlarda olduğu gibi yemli çapariler hareket ettirilmez suya indirilir ve balığın vurması beklenir. Çapariler genelde hafif ve ağır takımlar olarak ayrılırlar. Çapariler de çok köstek bulunur. Köstek boyları ise hafif takımlarda kısa ağır takımlarda daha uzun tutulur.

 

Olta takımları arasında bir de zokalı takımlar vardır. Zokalı takımlar çok değişik ve geniş kullanım alanına sahiptir ve her türlü balık avında kullanılabilir. Savurma dip takımları ise adından da anlaşılacağı gibi savrularak atılıp dipte durdurularak kullanılmaktadır. Kıyıdan kullanılmalar da en çok kullanılan türdür.

Comments

comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir