Ekonomik sürüş teknikleri yakıt tasarrufu sağlar ve aynı zamanda güvenli sürüş sağlar. Akaryakıt fiyatlarında dünyanın en pahalısını kullanan ülke olarak, hem ülke hemde kendi ekonomimizi düşünmek zorunda kalıyoruz.
Aracımızın markası, modeli ne olursa olsun günlük otomobil kullanımlarında doğru tekniklerle sürüş, bize aylık çok ciddi bir tasarruf getirecektir.
Öncelikle aracımızla seyir halinde yapacağımız en ufak ani hareket veya agresif sürüşler %20 ile %60 arasında yakıt sarfiyatına yol açacaktır. Agresif ve yanlış kullanımları aşağıda maddeler halinde sıraladık.
Gaz Kullanımı
Ani kalkışlar ve her türlü ani gaz tepkileri yakıt sarfiyatı yapar. Seyir halinde gaza hızlı dokunuşlar veya gereksiz yere sonuna kadar vereceğiniz gaz yakıt tüketimini arttırır. Ani kalkışlarda ise aracınız %80 lere varan fazla yakıt tüketimine neden olacaktır.
Yanlış vites kullanımı
Yanlış zamanlarda ve devirlerde vites kullanımı. Aracınızın vitesini normal devir geçişlerinden daha fazla bekletir veya devri yükseltirseniz aşırı yakıt harcamanıza neden olacaktır.
Sabahları motor ısıtma
Bu yanlış bilinen motor ısıtma yeni nesil araçlarda hem motora zarar vermektedir hemde gereksiz yakıt sarfiyatına neden olur.
Camlar açık şekilde seyir etmek
Camlarınız ne kadar fazla açıksa yakıt sarfiyatı o kadar fazla olur. Bunun nedeni aracınız giderken içeriye hava girmesi ve bu havanın direnç oluşturmasıdır. Paraşüt etkisi yapan açık camlar aracınızın daha fazla güç harcayarak yakır sarfiyatı yapacaktır.
Şehir içi kullanımlar
Şehir için sürekli dur kalklar, hız değişimleri, fazla virajlar yakıt tüketimini arttırmaktadır. Bu nedenle daha düz, direk mesafeli yol alternatiflerini kullanabilirsiniz.
Bozuk yollar
Çukurlu, çıkıntılar, setler, taşlı yollar gibi bozuk ve konfor bozan yollar daha fazla yakıt tüketmemize neden olur.
Aracımızdaki fazladan yükler
Aracımızda gereksiz eşya ve malzemeler varsa bunlar ekstra bir ağırlık yapacağı için yakıtın fazla harcanmasına neden olabilir. Mesela bagajda bulunan bir alet çantası veya bir dolu çanta benzeri şeyleri çıkartarak aracımızı mümkün olduğunca hafifletebiliriz.
Yakıt alırken tam depo doldurmak
Aracınızı tam depo doldurmanız yakıt sarfiyatını arttıracaktır. Bunun nedeni, hem aracınızdaki yük artacak hemde tam dolu depo yakıt pompasına fazladan basınç yapacaktır.
Bilmediğiniz Benzinciyi Kullanmayın
Fiyatı biraz ucuz diye her benzin istasyonundan yakıt almayın. Kaçak yakıt kalitesi düşük yanma hızı yavaş ve içerisinde bazı katkı maddelerinin olmasından dolayı yakıt harcaması artacaktır.
Kısa mesafelerde Araç Kullanmak
Aracınızla kısa mesafelerde sürekli yer değiştirmeniz yakıtınızın fazla tükenmesine neden olacaktır. Sürekli kontak açıp kapatmak ve aracın ilk kalkış hareketi artacağı için yakıt tüketiminiz artacaktır. Bu durum aynı zamanda akünüzünde ömrünü kısaltır.
Araç bakımını zamanında yapmak
Araç bakım zamanınız geçmiş ise, yakıt tüketiminde çok ciddi fark olacaktır. Bujilerin eskimesi, hava filtresi, polen filtresi, motor yağı, lastikler, triger kayışı, debriyaj takımı gibi tüm bakım gerektiren şeyler yakıt tüketimine direk etkisi vardır.
Otomobil Periyodik Bakımda Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yeni nesil araçlarda bulunan start-stop teknolojisi, özellikle şehir içi kullanımlarda yakıt tasarrufu bakımından ciddi önem arz ediyor. Kırmızı ışıklarda duracağımız 60 sn gibi bir süreyi günde 10 defa durduğumuzu düşünürsek, 6 dakikada rölantide boşa giden yakıt bize tasarruf olarak döner. Diğer yandan otomatik vites araçlar her ne kadar çok yakar diye bilinsede yeni nesil çift kavramalı şanzımanlar son derece yakıt cimrisi diyebiliriz.
Yakıt tasarrufu hesaplama
Doğru ve ekonomik kullanım bize sağlayacağı tasarrufu ortalama bir hesap yapacak olursak;
Otomobilimiz dizel yeni nesil 1.6 motor 95 beygir. Aylık 1000 km kullanımımız olduğunu varsayalım. Fabrika verilerine bakacak olursak şehir içi ortalama yakıt tüketimi 5 ile 5,5 Lt arasıdır. Bu durumda her 100 km de 5 litre yakıt harcanıyorsa bunun bize maliyeti 23 Tl dir (Mazot fiyatı 4,60 Tl olarak hesaplanmıştır). Bu durumda aylık yakıt harcamamız 230-250 Tl arasında kalacaktır. Bu çok makul bir rakam. Agresif ve hatalı kullanımlarda ise bu harcama 550 Tl ye kadar çıkmaktadır. Otomobillerin fabrika çıkış kullanım kılavuzlarında normal yolda normal sürüş verileridir. Bu verileri yakalamak içinde yukarıda bahsettiğimiz ekonomik sürüş tekniklerini kullanmamız bize hem yakıt tasarrufu hemde aracımızın bakım masraflarından kazançlı çıkmamızı sağlayacaktır.