Bir önceki makalemizde, tek bir ürün satmanız halinde başa baş noktanızı nasıl hesaplayacağınızı gördünüz; fakat birçok küçük işletme çok sayıda ürün ve hizmet satar. Örneğin; süpermarketler ve bakkalar yüzlerce ürün satarlar. Müzik marketler ve kitapçılar da öyle. Diş hekimleri düzinelerce hizmet ve tedavi yöntemi satarlar. Farklı maliyetlerdeki, farklı ürünleri, farklı fiyatlara sattığınız zaman, başa baş noktanızı tespit etmek için ortalama brüt kar yüzdenizi kullanmanız gerekir (Artık bilgisayarlarda bu yüzdeyi neredeyse sıfır hatayla hesaplayabilirsiniz. Eğer bilgisayarınız yoksa, en yakın tahmini rakamı kullanın) Birçok sanayi kolunun, brüt kar oranlarının ile diğer birçok ölçüm kriterlerini yayınladıkları mesleki yayınları ve bu rakamları ücretsiz olarak temin edebileceği sanayi odaları var. Küçük işletmelere mal veren tedarikçiler de çoğu zaman brüt kar oranı ile ilgili tavsiyelerde bulunuyorlar.
Birçok mal ya da hizmet satan küçük işletmelerde başa baş noktasını tespit etmek oldukça basittir: Sabit giderler toplamını, sattığınız tüm malların brüt kar ortalamasına bölün. Örneğin: eğer bir lastik tamir servisiniz varsa ve yıllık toplam gideriniz 250.000 lira, brüt kar oranınıx da yüzde 25 ise, başa baş rakamınız 1.000.000 liradır. (Eğer brüt kar oranınızın ne olduğundan emin değilseniz, dağılım oranı kullanın. Bu örnekte yüzde 20 ile yüzde 30 arası olarak alınmıştır.)
İhtiyacınız olan müşteri sayısını bulmak için, başa baş rakamınızı her müşterinin yapacağı ortalama alışveriş rakamına bölün. Eğer bir müşteri ortalama 200 liralık alışveriş yapacaksa, öncelikle 5000 müşteriye ihtiyacınız var demektir. Bir başka deyişle, başa baş gelmeniz, 1.000.000 lira ya ulaşmanız için en az 5000 işlem yapmanız gerekmektedir.
Başa baş rakamının belirlenmesi bir zorunluluktur ve genellikle bunu belirlemek oldukça kolaydır. Başa baş rakamına ulaşmak da bir sorunluluktur; fakat, genellikle bu rakama ulaşmak pek kolay değildir.
Artık kaç tane müşteriye ihtiyacınız olduğunu biliyorsunuz. Gidin ve bu müşterileri bulun.