MUTFAK VE SAKLAMA

                                                           

 

             Mutfakta yemek pişirmede kullanılan araç-gereç ve gıdaların uygun koşullarda saklanması insan sağlığı açısından önemlidir. Birçok gıda uygun koşullarda saklanmadığından kısa zamanda küflenip atılmaktadır. Kiler dolapları mutfak araç -gereçleri ile gıda ürünlerinin saklanması amacıyla kullanılır.

 

Nohut, buğday, bulgur gibi kuru bakliyat ürünleri buzdolabında saklanmaz. Buzdolabının içindeki nem bakliyat ürünlerini kısa sürede küflendirir. Bakliyatlar, cam kavanozlara koyularak, direkt güneş ışıklarını almayan nemsiz bir yerde saklanırsa çok uzun süre bozulmazlar. Bu anlamda kiler dolapları çok işlevsel olmaktadır. Anadolu kültüründe var olan kiler dolabı anlayışı günümüze kadar gelişerek gelmiştir. Son üretilen dolaplar kullanım açısından özel olarak tasarlanmaktadır. Örneğin birçok kiler dolabında bakliyatlarına adlarının yazılı olduğu özel bölmeler hazır bir şekilde vardır.

 

Un, tuz, şeker, sıvı yağlar, makarna, paketli kuru gıdalar, fındık, ceviz gibi kuruyemişler de buzdolaplarında saklanmazlar. Bu ürünler nemli ortamda çabuk bozulurlar ve bir kısmı da çok yer kaplar. Kiler dolapları, ayrı bölmeleri ile sınıflandırma yapılmasına imkân vererek hem aranan malzemelerin çabuk bulunmasını hem de nem alarak bozulmalarını önler. Un gibi çok dökülen malzemeleri, yerinden çıkarmadan gerektiği kadar alma imkânı vererek mutfak temizliğine yardımcı olur. Ayrıca gıda ürünlerini ortadan kaldırarak mutfağın derli toplu görünmesini sağlar.

 

Ülkemizde kışa hazırlık çeşitli gıdaları da kapsar; turşu, konserve, reçel ve pekmez gibi. Kokulu olmaları ve çok yer kaplamaları dolayısıyla kapalı bir dolapta saklanmaları yerinde olur. Turşu ve konserveler güneş ışığından uzak tutulmalıdır. Kiler dolapları kapağı açılmayan turşuları bir yıl kadar saklayabilir. Üstelikte bunun için her hangi bir enerji harcamaz.

Kiler dolapları mutfakta kullanılan plastik eşyalar, mikser gibi el aletleri, tencere- tava gibi mutfak gereçleri için de toparlayıcıdır. Raflı büyük kiler dolapları tüm bir mutfağı kullanışlı bir şekilde bir araya getirir. Kiler dolabının büyüklüğü mutfağa ve kullanıma göre belirlenir. Beş kişilik bir aile ile yalnızca bir kişinin yaşadığı evin dolap ihtiyacı aynı olmaz. Küçük mutfaklara uygun tasarımlarla yaptırılan dolaplar büyük ölçüde yer kazandırır.

 

Comments

comments

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir