İlk olarak kravat denildiği zaman akla ilk gelen şeyin ne olduğunu anlatmak gerekir ki, büyük bir çoğunlukla erkeklerin kullandıkları, genellikle de gömleklerinin üzerinde kullandıkları bir boyun bağı olduğudur. Günümüzde her ne kadar bayanların kullandığı görülse de erkeklerin çoğunluğuna yaklaşamadıkları bir gerçektir. Kravatlar genelde ipek, saten, örgü, keten ve kumaş olarak üretimleri yapılmaktadır. Saten kravat ise bu saydığımız kravatlar içerisinde özellikle de özel günlerde en fazla tercih edilen kravat olarak kayıtlara geçmiştir.
Tarihsel açıdan bakmak gerekirse ülkemizde ilk defa Tanzimattan sonra kullanılmaya başlamış, zamanla erkek giyiminin bir parçası haline gelmiş olan kravatlar Osmanlı Devleti içerisinde ise kullanan ilk padişah Sultan Abdülmecit olduğu bilinmektedir. Öncelikle aydınlar arasında yer almasına rağmen padişah tarafından kullanılması devlet dairelerinde de kullanılmaya başlanmasına neden olmuştur.
Kelimenin aslı Fransızca cravate kelimesinden geldiği tespit edilmiştir ki Hırvatlar, uzun bez kurdeleler takar ve bundan dolayı çeşitli kumaş ve derilerden yapılmış boyna takılan, kendine has bir bağlama şekli olan boyun bağları kullanırlardı. Hırvatların ilk olarak bir savaş esnasında eşleri ve anneleri tarafından bağlılık göstergesi olarak erkeklerin boyunlarına bağlamaya başlanması, Fransız hükümdarının hoşuna gittiği, akabinde ise Fransızlar tarafından bunun kıyafet olarak kullanılmaya başlanması hasebiyle günümüze kadar gelmiştir.
Günümüzde erkeklerin için bir şıklık sembolü olarak gördükleri kravatlar, kişiliklerinin de bir yansıması olarak karşımıza çıkmakta, çok çeşitli desen ve renklerde üretilmekte ve özel günlerde, iş yerinde, etkinlik veya davetlerde genellikte tercih edilmektedirler. Özellikle saten kravat takan erkeklerin karşı cinse karşı duydukları hisleri daha rahat anlatmaları, günümüzde görülen hayatımıza kattığı renklerdendir.
Bilindik birçok markanın kravat kategorisinde çeşitli ürünleri bulunmakla birlikte küçük bir parça kumaş ile yapılan bu aksesuara yüksek miktarda para vermek istemeyen erkekler haklı olarak, kalite olarak düşük seviyede ama uygun fiyatlarda oldukları için kalitesiz kravatlardan almayı tercih etmektedirler. Ancak her ne kadar kalitesiz kravat tercih eden arkadaşlarımız var ise de kalitesiz kravatların ömrü daha kısa olacağı için bizler elimizden geldiğince kaliteli kravatlar almayı tercih etmeliyiz ve dolabımızda mutlaka ipek kravat bulundurmalıyız.