Güvenli sürüş, otomobil kullanımında duruş, viraj, hava şartlarına göre doğru kullanımı gerektiren tekniklerin tümüne denir. Otomobilinizin yolda vereceği tepkiler, yağmurlu veya karlı havalarda hatta yaz aylarında güneşli havalarda, gece sürüşlerinde güvenliğinizi arttıracak hayati kurallardır.
Güvenli sürüş teknikleri eğitimi ehliyet kurslarında öğretilmesi gereken, devletin bu konuda çalışma yaparak sürüş derslerine eklenmesi gereken önemli bir konu. Ne varki her yıl ortalama 400 bin civarı küçük-büyük trafik kazası gerçekleşmektedir. Bu kazaların 6347 tanesi ne yazık ki ölümlü kaza, 178.781 tanesi ağır ve hafif yaralanma, 228.39 tanesi maddi hasar yaratan kazalardır.
tuik.gov.tr 2016 istatistik verilerini görmek için buraya tıklayınız.
Bu kazalar arasında sürücü kaynaklı trafik kazaları sayısı ise 190.954 ! Yani bu sayı toplam trafik kazalarının nerdeyse yarısı kadar.
Kaza ayrıntılarına girmeden sürücülerden kaynaklanan trafik kazalarının nedenleri arasında, acelecilik, bilgisizlik, tecrübe eksikliği, cep telefonu kullanımı, alkol, sürat, uykusuzluk geliyor.
Güvenli Sürüş Teknikleri
Otomobili Durdurmak, Fren
Güvenli sürüş teknikleri ilk kuralı aracı durdurmayı bilmekle başlar. Yani fren kullanımı. Frene basarak aracı durdurmak basit gibi gelebilir ve ehliyet kurslarında bu konu çok basit bir şekilde öğretilerek geçilir. Aslında frenaj üzerinde çalışılması gereken, detaylarının çok fazla olduğu ve otomobil üstün sürüş teknikleri temelini oluşturmaktadır.
Aracınızı durduran sistem, tekerlekteki disk ve o diskleri sıkıştırmasını sağlayan kampanalardır. Araç modeline göre bu disk ve balatalar (kampanalar) 4 tekerde olabilir ancak mantık aynıdır. Yine bu diskler büyüklüğüne göre, delikli olması, seramik vs özellilerde olabilir. Balatalar ise büyüklük, kalite vb özelliklerde değişmektedir. ABS fren sistemleri ise günümüzde hemen her otomobilde güvenlik amacıyla kullanılan sistemlerdir.
Doğru frenleme ile duracağınız mesafeyi iyi tayin etmelisiniz. Bu tecrübe ile edinilir. Trafiğe kapalı alanda otomobiliniz ile hedef oluşturarak değişik hızlarda, farklı şiddette fren çalışması yaparak, aracınızı güvenli ve mükemmel derecede durdurabilirsiniz. Kendinize yapay krizler ve senaryolar oluşturarak ani fren ve duruşlar yapabilirsiniz. Bu sayede trafikte başınıza gelebilecek ani olaylar karşısında soğuk kanlılığınızı koruyarak aracınızı riskler karşısında durdurabilirsiniz.
Virajlı yollarda fren yapmak veya durmak düz yolda durmanızdan daha risklidir. Özellikle virajlarda ani fren, aracınızın speen atmasını yani zeminde dönerek kaymasına neden olmaktadır. Bu nedenle virajlarda frenleme tecrübesi edinmelisiniz.
Islak zeminde, duracağınız mesafeyi kuru zemine göre daha önce fren kullanmalısınız. Su birikintisinden geçmeniz halinde ıslanmış olan diskleri temizlemek için çok hafif bir kaç defa frene basın. Islak asfaltta ani frene basmanız gerekirse, frene 2 defa kesik kesik basmanız, aracınızın savrulmasını ve asfaltta kızaklanmasını öneleyecektir. Her ne kadar aracınızda ABS fren sistemi varsa, ABS sistemler durma mesafenizi uzatmaktadır. Düz yolda yapacağınız ani frende direksiyon hakimiyetinizi koruyun, ve gereksiz direksiyonunuzu sallamayın.
Aracınızı güvenli durdurmak için;
- Frenlerinizin bakımını mutlaka yaptırın,
- Aracınıza uygun orjinal fren disk ve balatalar kullanın,
- Lastikleriniz mevsime uygun kullanın,
- Trafikte seyir halinde öndeki aracın hareketlerini iyi izleyin ve önünüzdeki aracın önündeki aracıda mutlaka izleyin.
- Aracınızın her türlü harekete nasıl tepkiler verdiğini öğrenin,
- Trafiğe kapalı alanlarda veya pistlerde egzersizler yapın,
Virajlarda Güvenli Sürüş
Viraj türleri, keskin viraj, geniş viraj, sürekli viraj olarak 3 e ayrılır. Virajların şerit sayısı, trafik yoğunluğa göre, asfaltın kalitesine göre güvenli sürüşünüzü göz önünde bulundurmalısınız. Aracınızın viraja göre yapacağı maksimum hız bellidir. Bu hızı yine tecrübe ve bilginize göre kendiniz ayarlamalısınız. Edineceğiniz tecrübeye göre bu hızı kendiniz tayin edebilirsiniz.
Virajlı yollarda asfalt dışında taşlı ve mıcırlı olabilir. Düşük hızlarda dahi aracınızın lastikleri taşlar üzerinde yüzer, yani buz görevi yapar. Bu nedenle aracınız 2. viteste düşük devirde kullanmalısınız. Hız düşürmek isterseniz fren yerine kompresör yapabilirsiniz. Şerit değiştirme veya araç sollama kesinlikle yapmayın.
Virajlı yol ıslak ise hızınızı düşürün, araç sollama ve şerit değiştirme yapmayın. Viraj dönüşlerde gözünüz görebildiğiniz en uç noktada olsun, sürekli ileriyi görmeye çalışın.
Virajlara giriş ve çıkış otomobil sürüşlerinde bilgi ve tecrübe gerektirir. Virajlı yollarda viraja içeriden girişlerde dışa doğru çıkılır. Dış girişlerde ise içeriden dışarıya doğru çıkış yapmalısınız. Yani virajı mümkün olduğunca düzleştirmeli, keskin hareketlerden sakınmalısınız. Tabi bu bahsettiğimiz durum tek yön yollarda geçerlidir. Çift yönlü yollarda şeridinizde asla çıkmamalısınız.
Gündüz sürüşlerde mutlaka güneş gözlüğü kullanın. Güneş ışınları ve ani güneş parlamaları ile bir anlık körlük yaşayabilirsiniz. Bu konuda güneş gözlüğü kullanımı hayati önem taşıyor.
Gece Güvenli Sürüş
Gece güvenli sürüş teknikleri, gece yolculuklarında uygulanması hayatınızı kurtaracak sürüş özellikleridir. Şehir dışına çıktığınız andan itibaren yol aydınlatmalarıda kısıtlı olacaktır. Çoğu zaman yol aydınlatması bulunmaz. Bu durumda yol çizgilerini takip etmeniz gerekecektir.
Yol çizgisini (şeritlerin) takip sırasında gözünüz her iki çizgide olmalı, dönüş ve virajları görebildiğiniz en uzak noktadan takip etmelisiniz. Aracınızı her iki çizginin tam ortasında tutun. Eğer yolu bilmiyor ve ilk defa geçiyorsanız, ileride karşınıza nasıl virajlar ve dönüşler olacağını bilmeyeceksiniz. Bu nedenle hızınızı düşük tutun. Gerekirse navigasyon cihazlarından yararlanın.
Şehirler arası karayollarında yol şeritlerinin olmadığı bir çok yol bulunuyor. Bu durumda farlarınız size yol gösterecek tek yardımcınız olacaktır. Bu nedenle karanlık yollarda karşınıza büyük çukurlar, taşlı yollar, su birikintileri ve hayvanlar çıkabilir. Yapmanız gereken en güvenli şey düşük hızla seyir etmektir.
Araç bakımından bahsettiğimizde far ve diğer tüm aydınlatmalarınızın kontrol edilmesi gerekir. Far ampülleriniz orjinali olmalıdır. Far grubunuzun iç ve dış temizliği yapılmış olmalıdır. Far ayarlarınızın ise yolu en net ve geniş gösterecek şekilde ayarlanmalıdır.
Uzun yolculuklarda uzun farlarınızı karşıdan araç gelmediği zaman kullanılmalıdır. Yine sis farlarınızı gereksiz yere kullanmamalısınız. Bu konuda trafik kuralları gereği ciddi cezalar yiyebilirsiniz.
Her zaman bahsettiğimiz gibi, uykusuz yola çıkmayın.
Hızlı Otomobil Kullanma
Hızlı otomobil kullanmak herkesin büyük zevk ve heyecan duyduğu bir sürüştür. Araba kullanmanın belkide en keyifli yanı olduğunu kabul etmemiz gerekir. Ancak şunu bilmelisiniz, ne kadar süratli giderseniz o kadar risk değeriniz artacaktır. 100 km ile yapılan bir kaza ile 110 km arasında yapılan bir kaza arasında çok büyük farklar çıkar.
Eğer yol müsait ve hızlı araç kullanacaksanız öncelikle sürdüğünüz otomobili çok iyi tanımalısınız. Frenlerin durumu, motor durumu, yürüyen aksamın durumu gibi her ayrıntıyı bilmelisiniz. Alışık olduğunuz, sahip olduğunuz kendi otomobilinizi kullanıyor olmanız sizin için daha güvenlidir.
Sürat yapacağınız yolu iyi tanımalı, yolun ilerisinde nelerin sizi beklediğini iyi bilmelisiniz. Trafikte kötü sürprizler maalesef kötü sonuçlar doğurur.
Hızlı otomobil kullanmak isteyenler için tavsiyemiz, motor sporlar için özel dizayn edilmiş yarış pistlerinde gerekli güvenlik önlemlerini alarak dilediğiniz gibi hılanabilir, hatta yarış yapabilirsiniz.