Profesyonel Fotoğrafçılık

profesyonel-fotografcilik

Bugün ülkemizde birçok portre ve boy fotoğrafı çeken profesyonel fotoğrafçı bulunmakta. Ancak belkide son derece hızlı gelişen ve rekabet oranının en yksek olduğu sektörlerden birinin de fotoğraf sektörü olmasından dolayı, bazı durumlarda profesyonel sıfatıyla tamamen ters olan olaylarla karşılaşıyoruz. Örneğin ülkemizde fotoğraf kavramı son kullanıcıya halen yeterince benimsetilmemiş durumda. Bu kavramı tanıtması için akla gelen ilk adım fotoğraf laboratuvar ve stüdyoları, bu tanımdan oldukça uzak çalışmaya devam etmekte. Burada hemen akla ilk gelen hepimizin çocukluğumuzdan beri tanık olduğumuz vesikalık fotoğraflardan söz etmek istiyorum.

Gerçekte bir portre fotoğrafını kaydedebilmek bir hayli zor. Doğru ışıklandırmasından tutun da kullanılacak objektifin seçimine kadar hemen her koşul, ne yazık ki bugün hemen hiçbir stüdyoda doğru olarak gerçekleştirilemiyor. Genellikle hepimizin, cırtlak bir kırmızı veya yeşil renkli bir fon perdesi önünde çekilmiş, son derece kontrast bir portre (vesikalık) fotoğrafı vardır.

Bu, sanırım genlerimizde var olan, sert mizaçlı bir toplum olma özelliğimizden kaynaklanıyor. Esasında buna, sanırım artık alıştık. Beni en çok endişelendiren şey ise, insanların çok özel nedenlerle ve çok özel günlerde çektirmeyi arzu ettiği fotoğraflarda da bu yöntemin kullanılması. Mesela son derece romantik, kat kat etekleri, kullanılan dantelli kumaşın yumuşaklığı içinde bir gelin, hiç tereddüt edilmeden, hareketin süratin, daha teknolojik materyallerin rengi olan cart kırmızı renki fon perdesi önünde fotoğraflanıyor. Burada amaç, gelini ön plana çıkarmak olabilir büyük bir ihtimalle.

Ancak, bu fotoğrafın çerçevelenip duvara asıldığını hayal edin. Duvarda koca kırmızı bir leke!.. Bu renk, fon ve kontrastlık seçimini bir tarafa bırakıyoruz. Bununla birlikte yine bu tarz özel günlerde fotoğraf çektirmek arzusunda olan şahısların fotoğraflanmasında da hala amatör tip filmler kullanıyoruz.

Eğer portre çekimi yapan İstanbul‘daki stüdyoların hepsini gezersek, büyük bir çoğunluğun “Profesyonel” ibaresi bulunmayan filmleri, yani amatör filmleri kullandığını görürüz. Bu tip filmlerin profesyonel şartlar altında yıkanmaması, profesyonel şartlar altında basılmaması ise, bu amatör filmlerin tercihine sebep olmaktadır. Çünkü bilinen gerçek şudur ki; amatör filmler amatörlerler tarafından kullanılacağı düşünülerek, daha töleranslı bir emülisyon yapısında üretilmişlerdir. Profesyonel filmler ise, profesyonel şartlar altında çekim yapan, profesyonel ışıklandırma kullanan, profesyonel kimya solüsyonları ve şartlarında banyo ederek basan profesyoneller için üretilmişlerdir. Tüm bunlardan yola çıkarsak profesyonel çekimlerde kullanılan filmlerin “P” yani profesyonel ibaresini görmeyi, böylece bu filmlerin gerektirdiği profesyonel ışıklandırma, profesyonel banyo ve baskılarla daha kaliteli çekimler ve fotoğraflar görmeyi ümit ediyor, gerçek kaliteyi son tüketiciye ulaştırma yolunda önemli aşamalar kaydedilmesini diliyoruz.

Fotoğraf Dergisi / Özlem Akyüz

Comments

comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir